Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hur man trimmar häckar

Här är några viktiga tips för att se till att dina häckar som Thuja brabant underhålls ordentligt och ser bäst ut.

1. Handbeskärning är ett måste i samband med klippning

Att använda saxar – vare sig handhållna beskärare med långa saxliknande blad eller en trimmer – för att ta av grangrenar, håller häckarna snygga och städade och stimulerar också knoppproduktionen nära växternas kanter.

Men när knopparna förökas kan en buske bli så tjock att solljus inte kan tränga igenom den, vilket förhindrar inre tillväxt. Resultaten du ser kommer att vara häckar blir större varje år men blir livlösa inuti. Korrekt beskärning gör att lite solljus kan komma in och gör att du kan skära ned buskar så att de inte blir för stora.

Så vid varje klippning, var noga med att använda bypass-beskärare för att skapa några utrymmen i häcken för ljus och luft. Varannan meter, sträck dig inåt och klipp en gren eller två i 45 graders vinkel, precis ovanför en knubb eller broschyr som växer i en riktning du vill uppmuntra.

Om en häck är gammal och allvarligt bevuxen måste du göra en föryngringsbeskärning med treårsregeln. Ta bort upp till en tredjedel av de tjockaste stjälkarna ner vid plantans botten och stimulera tillväxt; upprepa nästa år och året efter. Detta ger dig en friskare buske som är mindre i storlek.

2.  Beskär på vintern

Helst bör häckar beskäras på senvinter, när växter är vilande och inte har producerat knoppar – särskilt om du skär drastiskt. Du vill inte att de ska bryta knoppen innan du beskär eftersom du vill att anläggningens energi ska gå mot att producera ny tillväxt där du vill ha den. Om du tar bort en växts knoppar skär du bort förbrukad energi och det tar längre tid för häcken att fylla i.

I synnerhet Evergreens kräver beskärning tidigt på säsongen. Eftersom de i allmänhet växer långsammare är de troligtvis nakna (där interiörskärningar har gjorts) och avfärgade på spetsarna (för gula) när ny tillväxt börjar visa sig långt in på sommaren.

3. Häckarna ska vara smalare överst och bredare längst ner

som bör lämnas ensamma. De flesta häckar kommer att börja breddas på toppen, där de får mest solljus. Detta resulterar i en V-form som nyanserar nedre grenar så att de producerar mindre och mindre lövverk. En klippt häck ska alltid vara bredare längst ner och smalare överst, oavsett om toppen är platt, spetsig eller rundad.

Börja längst ner vid klippning och arbeta uppåt. För absolut precisionsskärning kan du också köra en stränglinje mellan insatserna för att säkerställa en jämn linje längs toppen.

Kom ihåg att när du väl har snurrat toppen av en växt är den mer benägen för snöskador (trasiga grenar) eftersom den inte kommer att kasta snö lika lätt. Höga häckar drar nytta av att de är bundna på vintern – var noga med att använda rep eller kedjelås (plastträdskinnande material) snarare än slangtäckt tråd, som kan bälta stammarna om de lämnas för länge.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar